Meer dan 10 jaar ervaring
Gratis en vrijblijvende offerte

De oorzaken van kelderlekkage en hoe u ze kunt oplossen

19 september, 2023 | Kelder, Lekdetectie, Lekkage

Een kelderlekkage kan een echte nachtmerrie zijn voor huiseigenaren. Het kan leiden tot schade aan uw bezittingen, de structurele integriteit van uw huis in gevaar brengen en gezondheidsproblemen veroorzaken door de groei van schimmel en meeldauw. Om dit probleem effectief aan te pakken, is het belangrijk om te begrijpen wat de oorzaken zijn en hoe u kelderlekkage kunt oplossen. In dit artikel bespreken we enkele veelvoorkomende oorzaken van kelderlekkage en bieden we oplossingen om uw kelder droog te houden.

Oorzaken van kelderlekkage

1. Slechte afdichting

Een van de meest voorkomende oorzaken van kelderlekkage is een slechte afdichting rond de fundering van uw huis. Als de waterdichting rond uw kelder verouderd of beschadigd is, kan water gemakkelijk naar binnen sijpelen.

Oplossing: Herzie de waterdichting rond uw kelder en repareer eventuele beschadigde gebieden. U kunt ook overwegen om een professionele waterdichting specialist in te schakelen om dit werk uit te voeren.

2. Ophoping van regenwater

Regenwater kan zich ophopen rond de fundering van uw huis, vooral als de afvoersystemen niet goed werken. Deze ophoping kan leiden tot kelderlekkage.

Oplossing: Zorg ervoor dat uw dakgoten en regenafvoeren vrij zijn van verstoppingen en goed werken. Overweeg ook de installatie van een regenwaterafvoersysteem dat het water weg van uw huis leidt.

3. Grondwaterdruk

Grondwater kan druk uitoefenen op de muren van uw kelder, wat kan leiden tot scheuren en lekkages.

Oplossing: Overweeg het installeren van een drukontlastingsventiel of een afwateringssysteem om de druk van grondwater te verminderen.

4. Scheuren in de Keldermuren

Scheuren in de keldermuren kunnen water doorlaten, vooral tijdens hevige regenval.

Oplossing: Repareer eventuele scheuren in uw keldermuren met waterdichte kit of laat dit doen door een professional.

Hoe kelderlekkage op te lossen

1. Inspectie

Begin met een grondige inspectie van uw kelder om de bron van de lekkage te identificeren. Zoek naar vochtige plekken, waterdruppels, schimmelgroei en scheuren.

2. Waterdichting

Verbeter de waterdichtheid van uw kelder door het aanbrengen van waterdichte coatings op de muren en vloeren. Dit helpt om vocht buiten te houden.

3. Reparatie van scheuren

Repareer eventuele scheuren in de keldermuren om te voorkomen dat water naar binnen sijpelt. Gebruik hiervoor geschikte waterdichte materialen.

4. Afvoersysteem

Overweeg de installatie van een interne of externe afvoer om het overtollige water af te voeren en weg te leiden van uw kelder.

5. Professionele hulp

Als u te maken heeft met ernstige kelder lekkage problemen of als u twijfelt over de beste aanpak, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen van een gespecialiseerde waterdichtingsbedrijf.

Het aanpakken van kelderlekkage vergt tijd en moeite, maar het is essentieel om de integriteit van uw huis te behouden en toekomstige problemen te voorkomen. Door de oorzaken van kelderlekkage te begrijpen en effectieve oplossingen toe te passen, kunt u genieten van een droge en gezonde kelder. Vergeet niet om regelmatig onderhoud uit te voeren om uw kelder in topconditie te houden en kelderlekkage in de toekomst te voorkomen.