Meer dan 10 jaar ervaring
Gratis en vrijblijvende offerte

Gevolgschade door lekkage: Hoe u het kunt voorkomen

16 maart, 2023 | Lekkage, Vochtproblemen

Het is geen pretje om gevolgschade in en rondom je woning te ervaren. Lekkages zijn al vervelend genoeg, maar de daaruit voortvloeiende gevolgschade kan veel grotere problemen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan schimmelplekken op je plafond door een lekkage in de badkamer. Dit soort situaties wordt door maar liefst 54% van alle woningeigenaren weleens meegemaakt. In dit artikel ontdek je niet alleen de oorzaken en preventie van gevolgschade door lekkage, maar ook hoe het zit op het gebied van verzekeringen. Een essentiële gids om goed voorbereid te zijn.

Wat veroorzaakt gevolgschade?

Gebroken leidingen, een defect dak en slechte badkamertegels kunnen verwoestende gevolgschade veroorzaken. Wees waakzaam voor signalen zoals vocht- en schimmelplekken, afbrokkelend beton, beschadigd behang, houtrot en gebarsten tegels. Het opmerken van een onverwacht hoge waterrekening kan ook wijzen op die vervelende lekkageproblemen.

Tips om gevolgschade door lekkage te voorkomen

Hier zijn enkele tips die u kunnen helpen om gevolgschade door lekkage te voorkomen:

  1. Controleer regelmatig uw leidingen en apparaten: Zorg dat u regelmatig uw leidingen en apparaten controleert, zoals uw wasmachine, vaatwasser en waterverwarmingssysteem. Dit kan helpen om eventuele problemen vroegtijdig te detecteren en op te lossen voordat er gevolgschade ontstaat.
  2. Reinig uw dakgoten: Verstopte dakgoten kunnen ervoor zorgen dat water zich ophoopt en lekkages veroorzaken. Zorg dat u regelmatig uw dakgoten schoonmaakt om verstoppingen te voorkomen.
  3. Zorg voor goede ventilatie: Zorg dat u voldoende ventilatie in uw huis heeft om vochtigheid te verminderen. Te veel vochtigheid kan schimmel- en meeldauwgroei bevorderen, wat kan leiden tot gevolgschade.
  4. Repareer lekkages onmiddellijk: Als u een lekkage detecteert, zorg dan dat u deze onmiddellijk repareert om gevolgschade te voorkomen. Neem contact op met een professional als u de lekkage niet zelf kunt repareren.
  5. Houd uw waterdruk onder controle: Te hoge waterdruk kan lekkages veroorzaken en gevolgschade veroorzaken. Controleer uw waterdruk regelmatig en pas deze aan indien nodig.
  6. Installeer lekdetectiesystemen: Overweeg om een lekdetectiesysteem te installeren om vroegtijdig lekkages te detecteren en gevolgschade te voorkomen. Deze systemen waarschuwen u als er een lek wordt gedetecteerd, zodat u snel actie kunt ondernemen.
  7. Laat uw leidingen isoleren: Isolatie van leidingen kan helpen om te voorkomen dat leidingen bevriezen en barsten, wat kan leiden tot lekkages en gevolgschade.

Door deze tips op te volgen, kunt u helpen om gevolgschade door lekkage te voorkomen en uw huis en eigendommen te beschermen.

Lekkage opsporen

Vocht- en schimmelplekken of een onverwachte hoge waterrekening achtervolgen u? Het vinden van het lek is cruciaal, maar helaas kan de zichtbare plek misleidend zijn door de manier waarop water zich verplaatst. Gelukkig zijn er enkele algemene boosdoeners te benoemen: plafondlekkages ontstaan meestal door dak- of badkamerproblemen, terwijl muurlekkages vaak leiding- of geveloplossingen vereisen. Schakel snel een lekdetectie specialist in, die dankzij hun geavanceerde apparatuur de bron van de ellende voor je opspoort!

Wat dekt uw verzekering bij gevolgschade door lekkage?

Ontdek de geruststellende bescherming van opstal- en inboedelverzekeringen! Deze verzekeringen behoeden u tegen de vervelende gevolgen van onverwachte lekkages en meer. Met een opstalverzekering zijn de vaste elementen van uw huis beschermd, terwijl een inboedelverzekering zorg draagt voor alles wat erin staat. Laat u niet verrassen: duik in de details van de dekking voordat u een polis afsluit. Zo bent u goed voorbereid, wetende dat de meeste gevolgschades gedekt zijn.

Let op: Vergeet niet dat de verzekering alleen uitbetaalt wanneer de ontstane gevolgschade niet aan jezelf te wijten valt, zoals nalatigheid of achterstallig onderhoud. Zelf de schade herstellen kan resulteren in een verminderde of geen uitkering. Zorg ervoor dat u schade altijd eerst meldt bij de verzekeraar. Daarnaast worden lekkages veroorzaakt tijdens bouwwerkzaamheden vaak niet gedekt, maar het is mogelijk om deze te verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van het betrokken bouw- of klusbedrijf.