Meer dan 10 jaar ervaring
Gratis en vrijblijvende offerte

Tips voor het opsporen van gebarsten leidingen

23 april, 2022 | Lekdetectie

Gebarsten waterleidingen kunnen het gevolg zijn van vele factoren – plotselinge temperatuurschommelingen, met name vriestemperaturen, roest, installatieproblemen en vele andere redenen. Belangrijker dan weten waarom uw waterleidingen gesprongen zijn, is zelf een lek of gesprongen leiding opsporen.

Het kan moeilijk zijn om te merken dat u een waterlek heeft, tenzij er sprake is van overstromingen. Soms begint het met kleine, onopvallende lekkages die een groot probleem worden als ze onbeheerd worden achtergelaten. Tegen de tijd dat je het merkt, kan het te laat zijn omdat er al ernstige schade is aangericht. Het is belangrijk om lekken vanaf het begin op te sporen, hoe klein ook. Pas op voor tekenen van lekkende leidingen door enkele van de volgende tips te volgen.

Het eerste dat u moet doen als u een lek vermoedt, is de oorzaak van het lek opsporen. Sluit de watertoevoer af voordat u probeert reparaties uit te voeren en neem contact op met een lekdetectiebedrijf.

7 eenvoudige manieren om gebarsten leidingen te detecteren

1. Een plotselinge piek in uw waterrekening

Waterrekeningen kunnen fluctueren, afhankelijk van uw gebruik of de tijd van het jaar, maar als huiseigenaar moet u een goed idee hebben van het bereik of het gemiddelde bedrag dat u elke maand verbruikt. Als er een plotselinge piek in uw waterrekening is, moet u dit als een waarschuwing beschouwen, rekening houdend met andere factoren. Controleer op duidelijke tekenen van beschadigde leidingen. Als u er geen kunt vinden, bel dan uw plaatselijke loodgieter of schakel professionele hulp in om het lek te vinden.

2. Verandering in waterdruk

Lekkages kunnen ervoor zorgen dat uw waterdruk daalt. Dit is een van de meer voor de hand liggende tekenen van een waterlek of een beschadigde leiding. Zodra u een plotselinge daling van de waterdruk in uw douche, wasgoed en andere kranen in huis opmerkt, moet u meteen professionele hulp inroepen.

3. Watermerken

Sanitairsystemen lopen door muren en vloeren. Pas op voor de kleinste tekenen van watermerken op uw vloeren en muren. Kijk ook uit voor druppels en plassen in huis. Wanneer u watervlekken opmerkt, probeer deze dan naar de bron te traceren. Als u meer druppels en plassen ziet, bel dan meteen uw loodgieter.

4. Stilstaand water

Als u plassen en zinkgaten in de buurt van uw leidingen opmerkt, is dat een zeker teken van een lekkende leiding. Probeer het niet zelf te repareren. Bel uw loodgieter en laat ze verder onderzoeken en het probleem onmiddellijk oplossen.

5. Waterverkleuring en slechte geur

Lekkende leidingen, vooral die veroorzaakt door roest, zullen bruinachtig water produceren. Pas op voor eventuele veranderingen in de kleur van uw water. Lekkages in waterleidingen kunnen ook leiden tot een slechte geur. Rioolwater kan via het lek in de leiding terechtkomen. Waterverkleuring en slechte geur zijn een teken dat het probleem dringend moet worden opgelost. Laat het probleem niet te lang aanslepen, omdat het gezondheidsproblemen en veiligheidsrisico’s kan veroorzaken.

6. Vreemd en ongewoon watergeluid

Gesprongen leidingen kunnen tot ongebruikelijke watergeluiden leiden. Dit is een van de signalen waar u op moet letten bij het onderzoeken van sanitaire problemen. Gorgelende of fluitende geluiden zijn enkele van de meest voorkomende geluiden die u zult horen.

7. Zichtbare leidingschade en problemen

Sommige sanitaire leidingen zijn zichtbaar en zichtbaar. Inspecteer de leidingen op zichtbare tekenen van problemen om de oorzaak van het lek te bevestigen. U kunt dit zelf doen of met hulp van uw loodgieter.

Het lek bevestigen is één ding, bepalen hoe ernstig de lekkage is en de ravage die het eronder aanricht, is een ander probleem. Daarom is het belangrijk om bij de eerste tekenen van een gesprongen leiding direct contact op te nemen met uw loodgieter. Wanneer u het probleem zelf probeert op te lossen, verspilt u kostbare tijd terwijl uw loodgieter aan het probleem had kunnen werken en het snel had kunnen oplossen, om verdere schade te voorkomen.