Meer dan 10 jaar ervaring
Gratis en vrijblijvende offerte

Wat is de techniek achter lekdetectie?

2 februari, 2022 | Lekdetectie

Lekdetectie is een dienst die kan worden gebruikt om lekken in uw woning te vinden. Het is vooral nuttig voor degenen die er niet van op de hoogte zijn of wanneer hun huis al eerder is geïnspecteerd door professionals, maar niet is behandeld met dit soort apparatuur, wat leidt tot mogelijke schade zoals waterschade die kan leiden tot kostbare reparaties. Wij zullen u in dit artikel leren wat deze lekdetectie techniek precies inhoud.

Lekkage opsporen techniek, hoe werkt het?

U denkt misschien dat deze techniek altijd wordt gebruikt om de bron van een lek te lokaliseren. Het zal u echter verbazen hoe vaak deze techniek nodig is voor iets eenvoudigs en zichtbaars als waterdrukproblemen in het leidingsysteem van uw woning of bedrijfspand (die direct kunnen leiden tot duurdere problemen). Wij zijn ook op de hoogte van onzichtbare lekken; ze zijn moeilijk op te sporen, maar niet onmogelijk met onze opsporingsmethoden!

De techniek die voor water- en warmtelekken wordt gebruikt, kan ook op veel grotere schaal worden toegepast. Het is zelfs mogelijk een probleem met uw vloer of muur op te sporen, dat niet alleen te wijten kan zijn aan doorsijpelend vocht, maar eerder aan iets meer structureels, zoals scheuren in beton door uitzetting/krimp in de loop der tijd.

Op welke manier detecteren wij een lek?

Lekdetectors zijn gespecialiseerde apparatuur die lekken kunnen opsporen met behulp van warmtebeeldcamera’s. Deze high-tech apparaten visualiseren leidingen in vloeren of muren, en als er geen probleem is stromen ze er gewoon doorheen; elke afwijking van dit patroon duidt echter op mogelijke waterschade, dus het is belangrijk om zo snel mogelijk een lekdetectie service in te schakelen!

4 verschillende lekdetectie technieken

  1. Thermografie is een uitstekende techniek om lekken op te sporen. Bij dit proces wordt de temperatuur gemeten op verschillende plaatsen in de constructie.
  2. Om het drukverlies aan te tonen dat in leidingen kan optreden, wordt een nauwkeurige drukmeter of perspomp gebruikt.
  3. Camera Inspectie: het is een geweldige manier om problemen in uw afvoerleidingen op te lossen! Als u verstoppingen of lekken hebt, kunt u met camera-inspecties vaststellen wat de oorzaak zou kunnen zijn. De camera’s zijn uitgerust met een zender en leiding-lokalisator zodat ze kunnen zien waar een verstopping zich mogelijk kan ontwikkelen tot iets ernstigers.
  4. Kleurstof is een geweldige manier om lekken op te sporen. Verschillende kleuren kleurstof kunnen worden gebruikt om te vinden waar het lek zou kunnen ontstaan en het te stoppen voordat er al te veel schade is aangericht!

Contact met een techniek lekdetectie specialist

Heeft u last van een water- of warmtelek in uw huis? Dan raden wij u aan contact op te nemen met een expert die de bron van deze problemen kan opsporen en snel kan verhelpen. Misschien heeft u zelf geen toegang tot warmtebeeldcamera’s en doet u er goed aan even rond te vragen voordat u doe-het-zelf maatregelen neemt die mogelijk meer schade kunnen veroorzaken dan nodig is als ze niet goed worden uitgevoerd. Een professioneel lekdetectie bedrijf weet wat ze doen, want dit soort werk is onze specialiteit geworden!”