Meer dan 10 jaar ervaring
Gratis en vrijblijvende offerte

Wat te doen bij daklekkage: een stapsgewijze gids

11 maart, 2023 | Daklekkage, Gevel, Lekdetectie

Daklekkage is een probleem dat veel huiseigenaren ervaren, en het kan leiden tot ernstige schade aan uw huis als u het niet op tijd oplost. Als u te maken krijgt met een daklekkage, is het belangrijk om snel te handelen om verdere schade te voorkomen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om lekdetectie uit te voeren om de oorzaak van de lekkage op te sporen en de schade te minimaliseren.

In dit artikel zullen we ingaan op de stappen die u kunt nemen bij daklekkage en hoe lekdetectie kan helpen bij het opsporen van de oorzaak van de lekkage.

Stap 1: Stop de waterstroom

Als u een daklekkage ontdekt, is het eerste wat u moet doen het stoppen van de waterstroom. Plaats een emmer of een ander opvangmiddel onder de lekkage om het water op te vangen. Hierdoor voorkomt u dat het water verder in uw huis stroomt en meer schade aanricht.

Stap 2: Inspecteer het dak

Inspecteer het dak om te zien of u de oorzaak van de lekkage kunt vinden. Mogelijk ziet u beschadigde dakpannen, scheuren in de dakbedekking of andere tekenen van slijtage. Maak foto’s van de lekkage en de oorzaak van de lekkage, zodat u deze later kunt laten zien aan een professionele dakdekker of uw verzekeraar.

Stap 3: Bel een professionele dakdekker

Als u de lekkage niet zelf kunt repareren, bel dan een professionele dakdekker om de lekkage te repareren. Een ervaren dakdekker kan de oorzaak van de lekkage opsporen en de lekkage snel en veilig repareren.

Stap 4: Lekdetectie

Als u niet in staat bent om de oorzaak van de lekkage te vinden, kan lekdetectie helpen om de oorzaak van de lekkage op te sporen. Lekdetectie is een proces waarbij gebruik wordt gemaakt van geavanceerde technologieën om de oorzaak van de lekkage te vinden. Een lekdetectie specialist kan bijvoorbeeld gebruik maken van thermografie, akoestiek of kleurstoftests om de oorzaak van de lekkage te vinden.

Thermografie maakt gebruik van infraroodstraling om warmteverschillen te detecteren die worden veroorzaakt door vocht. Dit kan helpen om de exacte locatie van de lekkage te vinden en de oorzaak van de lekkage te bepalen.

Akoestiek maakt gebruik van geluidsgolven om de oorzaak van de lekkage op te sporen. Door het plaatsen van sensoren op het dak en in de woning kan de lekdetectie specialist luisteren naar de geluiden die worden veroorzaakt door de lekkage en zo de exacte locatie van de lekkage vinden.

Kleurstoftests kunnen worden gebruikt om de oorzaak van de lekkage op te sporen. Een kleurstof wordt in het dakwater geïnjecteerd en volgt de stroom van het water naar de lekkage.